Jak robić domowe kiszonki? Ogórki, kapusta, jabłka…

Zdrowa żywność Tychowo

Zachodniopomorskie

Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich byłaby polska kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie jedynie dlatego, że dostane w okresie warzywa można ukisić także dzięki temu spożywać je przez pełny rok. To jeszcze pyszny, drogi w domowym stylu gust także znacznie dobroczynnych właściwości prozdrowotnych!

Zdrowa żywność Pełczyce

Co takiego istotnego istnieje w kiszonkach?

zdrowa żywność
zdrowa żywność

Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Więc one rozwijają cukry w wynikach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który odpowiada za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ immunologiczny, natomiast nie tylko. Jeszcze dobrze słychać doniesień o połączeniu jelit z środkiem, co robi, że pewne bakterie w jelitach posiadają te pomysł na własne zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej specyficznej mikroflory, i nawet powinien ją zabrać pod opiekę, przygotowując posiłki.

Zobacz również pożyczka pożyczkomat

Co dużo, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w budowie surowej. Oraz więc szybki przeciwutleniacz, który ułatwia przedłużeniu młodości a w ogóle zdrowiu.

Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – stronę spośród nich funkcjonowań prawdopodobnie już znasz, ale czy obiły Ci się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas również odnajdziesz w tym kontekście. Zatem do działania!
Kiszona kapusta

Bierzesz kapustę i zamykasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz szybko ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zagłębione w bezpośrednich sokach. Inaczej będzie tworzyć wstęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.

Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go także ponownie ubij kapustę. Zabieg obecny będziesz powtarzać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. Oraz obecne będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje już gotowa. Na bok daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki

Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody oraz łyżeczkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na sam słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zagłębione w pełni. Wspieraj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do niskiego i ciężkiego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz brać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w pełni.
Kiszone jabłka

Polska słynie z jabłek, dlaczego a dodatkowo ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grupy, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kotle z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie daj do słoika wraz z kilkoma łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w sumie zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. A wtedy żeby istniałoby na końcu! Smacznego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został wyprodukowany przez polskie sklepy oferujący Polskie produkty z dostawą do zakładu w Niemczech.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o